The food of Adventists in the Amazon: reima in the daily life of the population of the state of pará and its similarities with the adventist diet

Authors

  • Ismael Fuckner Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA)

Keywords:

Eating habits. Adventist diet. Reimosa food.

Abstract

The present relate is an exposition on the eating habits of Seventh-day Adventists, who call themselves that because they await the second coming of Jesus to Earth to restore it and are committed to preserving the Sabbath as a day of rest and worship. In addition, Adventists seek to maintain strict body care through a “natural” and vegetarian diet or, at least, in accordance with the restrictions contained in the biblical texts of the Hebrew Thorah, known as the Pentateuch by Christians. In this text, the reader will know, more specifically, the relationship of this religious group with food of animal origin, recorded in Leviticus and Deuteronomy. It is specifically about the analysis of the habits of Seventh-day Adventists residing in the city of Belém, in Pará (Brazil - Amazon). Such practices are compared with food taboos found in the region, popularly known as reima. The word is used in the region to refer to foods that can harm certain people, in certain specific circumstances. For example: pregnant or menstruating women and people with injuries, among other possibilities. Many people from Pará use the expression “comida remosa” to identify what is not suitable for their diet; This concept can be found in the North, Northeast and Midwest regions of Brazil. The narrative is the result of fieldwork in two Adventist churches, whose ethnography is accompanied by interpretations by Mary Douglas and anthropologists from the northern region of the country: Maria Angelica Motta-Maués and Raymundo Heraldo Maués.

Author Biography

Ismael Fuckner, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA)

Doutor em Ciências Sociais pelo Programa de Pós-Graduação em Ciências Sociais da Universidade Federal do Pará (UFPA). Professor de História e Antropologia no Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia do Pará – Campus Belém.

References

CHIZZOTTI, Antonio. Pesquisa em Ciências Humanas e Sociais. São Paulo: Cortez, 1991.

CONTRERAS, Jesus; GRACIA, Mabel. Alimentação, sociedade e cultura. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2011.

DIAS JÚNIOR, Carlos: Comida de feira: Sociabilidade e alimentação em uma Feira na Amazônia paraense. Revista do Instituto Histórico e Geográfico do Pará - IHGP (On line), n. 1, p. 91-108, mai./2020.

DOUGLAS, Mary. Pureza e Perigo. São Paulo: Perspectiva,1976.

DURKHEIM, Émile. As formas elementares de vida religiosa (o sistema totêmico na Austrália). São Paulo: Paulinas, 1989.

ESPÍRITO SANTO, Alvaro Negrão; MACÊDO, Sidiana da Consolação Ferreira de. História da Alimentação e do Abastecimento na Amazônia: um presente ao IHGP. Revista do Instituto Histórico e Geográfico do Pará - IHGP (On line), n. 1, p. 1-2, 2020.

FUCKNER, Ismael. A Igreja Adventista do Sétimo Dia entre a modernidade e a pósmodernidade. Revista Mosaico, n. 2, p. 159-169, jul./dez. 2012.

GIL, Antônio Carlos. Métodos e Técnicas de Pesquisa Social. São Paulo: Atlas,1999.

LEACH, Edmund. Aspectos antropológicos da linguagem: categorias animais e insulto verbal. In: DAMATTA, Roberto (Org.). Edmundo Leach: antropologia. São Paulo: Ática, 1992. (Coleção Grandes Cientistas, 38).

MACIEL, Maria Eunice. Cultura e alimentação ou o que têm a ver os macaquinhos de Koshima com Brillat-Savarin? Revista Horizontes Antropológicos: natureza e cultura, n. 16, p. 145-156, dez./2001.

MACIEL, Maria Eunice. Introdução. Revista Horizontes Antropológicos: comida. n. 4, p. 7-8, dez. 2001.

MALINOWSKI, Bronislaw. Os Argonautas do Pacífico Ocidental: um relato do empreendimento e da aventura dos nativos nos arquipélagos da Nova Guiné Melanésia. São Paulo: Abril Cultural, 1976.

MAUÉS, R. Heraldo; MOTTA-MAUÉS, M. Angelica. O modelo da 'reima': representações alimentares em uma comunidade amazônica. In: OLIVEIRA, Roberto Cardoso de (Org.). Anuário Antropológico /77. Rio de Janeiro: Tempo Brasileiro, 1978.

MEAD, Margaret. The problem of changing food habits, report Committee on Food 1941-1943.Washington: National Academy of Sciences,1943.

MOTTA-MAUÉS, M. Angelica; MAUÉS, R. Heraldo. O folclore da alimentação: tabus alimentares da Amazônia. Um estudo de caso numa população de pescadores do litoral paraense. Belém: Falangola,1980.

NERE, Jaime da Silva. O papel do enfermeiro na gestão de uma farmácia hospitalar: estudo de caso no Hospital Adventista de Belém. Dissertação em Ciências Económicas e das Organizações, Universidade Lusófona de Humanidades e Tecnologias. Lisboa, 2018.

PAULA, Arlete Rodrigues Vieira de. “A Comida e o Sagrado”. Resumo apresentado na XXIII Reunião da ABA. Gramado – RS, 2002. (mimeo).

PEIRANO, Mariza. Proibições Alimentares numa Comunidade de Pescadores. Brasília, Dissertação (Mestrado em Antropologia) – Universidade de Brasília (UNB), 1975.

RICHARDS, Audrey. Land, labour and diet northern Rhodesia. Oxford: Oxford University Press,1939.

ROBERT, Pascale de; VELTHEM, Lucia van: A hora do tacacá: consumo e valorização de alimentos tradicionais amazônicos em um centro urbano (Belém – Pará). Anthropology of food, S6 (Online), n. 6, p. 1-13, dez. 2009.

RODRIGUES, Antônio Greco: Buscando Raízes. Revista Horizontes Antropológicos: natureza e cultura, n. 16, p. 131-144, 2001.

SCHUNEMANN, Haller: Alimentação e salvação: o papel dos interditos alimentares na Igreja Adventista do Sétimo Dia. Revista Religião e Cultura, São Paulo, n. 7, p. 79-99, 2007.

SOLER, Jean. As razões da Bíblia: regras alimentares hebraicas. In: FLANDRIN, Jean-Louis; MONTANARI, Massimo (Org.). História da Alimentação. São Paulo: Estação Liberdade, 1998.

TELES, Alinic: 60 anos de serviço. Revista Adventista, n. 1260, p. 33-35.

TURNER, Victor. O Processo Ritual: Estrutura e Antiestrutura. Petrópolis: Vozes, 1974.

Published

2023-07-01

How to Cite

FUCKNER, I. The food of Adventists in the Amazon: reima in the daily life of the population of the state of pará and its similarities with the adventist diet. Kairós: Revista Acadêmica da Prainha, Fortaleza, v. 19, n. 1, p. 9–30, 2023. Disponível em: https://ojs.catolicadefortaleza.edu.br/index.php/kairos/article/view/445. Acesso em: 18 may. 2024.

Issue

Section

Artigos